"Πιστεύουμε ότι η εποχή του βιβλίου δεν έχει περάσει, αλλά ξεκινάει τώρα από την αρχή με ένα τρόπο δυναμικό, δημιουργικό και δραστήριο."

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι οι "Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης";

Το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), έχει ως σκοπό του τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης. Είναι ένας οργανισμός που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, και επιδιώκει μέσα από πολλές πρωτοβουλίες, θεσμικές παρεμβάσεις και ειδικά προγράμματα, να ενισχύσει συνολικά το βιβλίο. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε τις Λέσχες Ανάγνωσης για ενήλικες, εφήβους και παιδιά. 

Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως 1-2 φορές το μήνα) και να συζητούν για βιβλία, ώστε η ανάγνωση να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινότητάς τους. 

Η παιδική λέσχη ανάγνωσης είναι σαν μια απλή αλλά ιδιαίτερη συνταγή για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Στόχος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με το βιβλίο και την ανάγνωση, να ασκηθούν στην αναγνωστική απόλαυση, να αναδιηγηθούν ιστορίες, να αναπτύξουν συναισθήματα, να καλλιεργήσουν δεξιότητες προσεκτικής ακρόασης και πάνω απ όλα να αγαπήσουν το βιβλίο. 

Στη χώρα μας είναι καταγεγραμμένες, μέχρι στιγμής περίπου 20 παιδικές λέσχες ανάγνωσης. Το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών παρουσιάζεται αυξημένο. 

Στο σημείο αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι ενδιαφέρον να καταθέσουμε την ιδέα που έχουμε για τη δημιουργία της πρώτης Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης στα Ιωάννινα ως εθελοντική δράση ομάδας εκπαιδευτικών και του γραφείου Europe Direct της Ηπείρου. Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης “Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης” λειτουργεί στο 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Ο αριθμός των μελών της λέσχης  είναι 26 μαθητές και 5 συντονιστές-εκπαιδευτικοί. 

Χρησιμοποιήσουμε τη βιβλιοθήκη και την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου οργανώνοντας τους χώρους αυτούς με μοκέτες, μαξιλάρια, cdplayer, laptop, projector και διάφορα άλλα υλικά ώστε να είναι ευχάριστος ο χώρος. 

Στην αρχή των συναντήσεων πραγματοποιούμε παιχνίδια γνωριμίας και ενδυνάμωσης των μελών της ομάδας για να δημιουργήσουμε κλίμα συντροφικότητας, δημιουργικότητας, ώστε η κάθε ομάδα να γίνει μια κοινότητα μικρών αναγνωστών. Η επιλογή κάθε φορά κατάλληλης μουσικής, πιστεύουμε ότι συμβάλει στην όλη ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, καθόμαστε όλοι μαζί σε κύκλο για να υπάρχει βλεμματική επαφή των μελών και να έχουν την ευκαιρία όλοι να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. 

Με αφορμή την αφιέρωση του έτους 2013 στον ενεργό πολίτη, θα επιλέξουμε να ασχοληθούμε με βιβλία από τη λίστα που ακολουθεί, την οποία συνέταξε η κα Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- Λογοτέχνις. 

Η προσέγγιση των βιβλίων γίνεται μέσα από διάφορες δραστηριότητες: αφήγηση, δραματοποίηση, παιχνίδια, συζήτηση, ζωγραφική, κόμικ, μουσική και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. 

Θέλουμε τα παιδιά να μην είναι παθητικοί ακροατές, αλλά να συμμετέχουν στην αφήγηση, μπαίνοντας στη θέση των ηρώων και εξωτερικεύοντας συναισθήματα και προσωπικά τους βιώματα. 

Η μιάμιση ώρα που διαρκεί η κάθε συνάντηση θέλουμε να περνάει τόσο έντονα, γρήγορα και συναρπαστικά για όλους μας ώστε τα παιδιά να ανυπομονούν για την επόμενη συνάντηση. 

Στο τέλος αποχαιρετάμε τους φίλους μας με ένα μικρό αναμνηστικό σχετικό με την ιστορία. 

Μελλοντικός στόχος της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης “Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης” είναι να επισκεφτούμε βιβλιοπωλεία, να γνωρίσουμε συγγραφείς και εικονογράφους, να οργανώσουμε εκθέσεις ( βιβλίου, εικαστικής δημιουργίας , θεατρικά δρώμενα κ.α.). Ελπίζουμε ότι με την κατάθεση των εμπειριών μας θα παρακινήσουμε όσους συναδέλφους δασκάλους και νηπιαγωγούς επιθυμούν να ξεκινήσουν μια Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης επεκτείνοντας το δίκτυο στην πόλη μας. Στόχος μας είναι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να αυξηθεί ο αριθμός τους. 

Πιστεύουμε ότι η εποχή του βιβλίου δεν έχει περάσει, αλλά ξεκινάει τώρα από την αρχή με ένα τρόπο δυναμικό, δημιουργικό και δραστήριο. 


Από την Ομάδα Βιβλίου 
του Europe Direct Ηπείρου
2 σχόλια:

 1. ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ!!!! ΕΥΓΕ ΣΑΣ!!! Καλά βιβλιοταξίδια σ' εσάς και τους μικρούς συνταξιδιώτες!!! Η αλήθεια είναι πως ζήλεψα και τώρα υπάρχει ένας ΑΚΟΜΑ λόγος ν' αγαπώ τα Γιάννενα και να θέλω να βρίσκομαι εκεί. Τι λέτε, να έρθω με το... μαξιλαράκι μου στη Λέσχη;;; :)

  Καλή συνέχεια σε ό,τι επιχειρείτε! Θα περνώ με το μαγικό χαλί μου να ρίχνω ματιές και να κλέβω ιδέες, να το ξέρετε.

  Μαριλία

  Υ.Γ. Κακούργα, Έφη, πάλι πρασίνισα!!!!! Σε φιλώ πολύ και να ομορφοπερνάτε! :):)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστούμε marilia!! Στα Γιάννενα και στους Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης είσαι πάντοτε ευπρόσδεκτη! :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή