"Πιστεύουμε ότι η εποχή του βιβλίου δεν έχει περάσει, αλλά ξεκινάει τώρα από την αρχή με ένα τρόπο δυναμικό, δημιουργικό και δραστήριο."

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Επισκέπτης του μήνα #Σοφία Γραμμόζη - Σωπίκη

Οι Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης μιλάνε με τη συγγραφέα Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη, για να γνωρίσουν καλύτερα την πρώτη συγγραφέα που επισκέφτηκε τη λέσχη μας και έκανε ένα δημιουργικό ξεκίνημα για τις συνατήσεις της νέας χρονίας!

*  *  *


- Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε συγγραφέας; Ήταν παιδικό σας όνειρο;
Σίγουρα δεν είναι απόφαση που μπορείς να πάρεις κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ούτε ξυπνάς ένα πρωί και λες «τώρα θα γίνω συγγραφέας». Τα ερεθίσματα που με έκαναν να αρχίσω να γράφω ήταν δυο μεγάλες αγάπες και μια συνεχής αγωνία. Η αγάπες μου ήταν και είναι το παιδί και η λογοτεχνία. Μεγαλώνοντας και ασκώντας το επάγγελμα της νηπιαγωγού ένιωσα την ανάγκη να γράψω για παιδιά επιτακτική. Κάθε βλέμμα, δάκρυ, χαμόγελο ήταν αφορμή να γράψω κάτι και έμμεσα μέσα από τη λογοτεχνική γραφή να προσπαθήσω να κάνω τον κόσμο τους καλύτερο. Αυτή είναι η συνεχής αγωνία μου.
Παιδικό όνειρο; Κάπου μέσα μου, ναι. Όμως, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα πως οι σκέψεις και οι ήρωες των ιστοριών μου θα ζωντάνευαν μέσα απ’ τα βιβλία.
 

- Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;
Μεγάλωσα ακούγοντας την Οδύσσεια απ’ τον πατέρα μου. Γνώρισα τον Οδυσσέα και απορούσα με τον σκύλο του τον Άργο. Τώρα που έχω σκύλο κατάλαβα αυτή τη μεγάλη και δυνατή αγάπη. Επίσης αγαπημένο μου βιβλίο ήταν και «Ο μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα.

- Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη συγγραφή βιβλίων;
Θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να γράφει κάτι και να το βάζει στο συρτάρι. Συστηματικά, όμως τα τελευταία δέκα χρόνια.

- Πόσο χρόνο συνήθως χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;
Εξαρτάται από το βιβλίο. Μερικές φορές ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, άλλοτε σε μήνες και άλλοτε πάλι το αφήνεις και το πιάνεις αργότερα και μπορεί να περάσουν χρόνια να ολοκληρωθεί. Εξαρτάται από τη διάθεση και την έμπνευση.

- Τι είναι αυτό που σας αρέσει να κάνετε με πάθος όταν δεν γράφετε;
Να διαβάζω και να ταξιδεύω.

- Με ποια αφορμή γράψατε το βιβλίο «Η χάντρα η ασημένια, η χρυσομαλαματένια»;
Πάντα ήθελα να γράψω κάτι για την πατρική αγάπη. Το θεωρούσα χρέος προς τον πατέρα μου που… «έφυγε» νωρίς. Η αφορμή ήρθε με την προκήρυξη του λογοτεχνικού διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, όπου απέσπασε τον έπαινο παραμυθιού. Αυτό ήταν για μένα ένα «χτύπημα» στην πλάτη που μου έλεγε «συνέχισε, μπορείς».

- Τελικά ποιον ήρωα άλλου παραμυθιού συνάντησε η Μελένια όταν έψαχνε τη χάντρα της; 
Κάθε αναγνώστης έχει τη δικιά του Μελένια και τη δική του… «χάντρα» που τρέμει μην τη χάσει. Η δικιά μου Μελένια συνάντησε μια όμορφη Νεράιδα και γίνανε φίλες. Μα τι καλές φίλες! Τόσο καλές που η μια κρατά το χέρι της άλλης μέχρι να ζωντανέψουν σ’ ένα άλλο βιβλίο…


Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο και την υπέροχη παρουσία σας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους μικρούς μας φίλους!



Η Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων. Είναι παντρεμένη, μητέρα δυο παιδιών. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καλλιθέας, της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς , της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και της O.M.E.P. (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής ) στο Παράρτημα Ιωαννίνων. Γράφει για παιδιά. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Δείκτες Εκπαίδευσης που εκδίδει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ιωαννίνων. Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Το Ονειρόπαιδο», εικονογράφηση Γιώργου Ρίζου, εκδόσεις «ΔΩΔΩΝΗ». Το 2010 το Βιβλίο της «Η χάντρα η ασημένια η χρυσομαλαματένια», εικονογράφηση Χρήστου Δήμου, Εκδόσεις «ΔΩΔΩΝΗ» (Έπαινος παραμυθιού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς). Το 2012 κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Η χάντρα η ασημένια, η χρυσομαλαματένια» από τις εκδόσεις «ΠΑΡΡΗΣΙΑ». Τον Ιανουάριο του 2013 βραβεύεται με το Γ΄Βραβείο παραμυθιού στο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το παραμύθι της «Η Μελένια και η Νεράιδα της αγάπης». Τον Μάρτιο του 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα για παιδιά «Το σεντούκι της καρδιάς» από τις εκδόσεις «ΠΑΡΡΗΣΙΑ». Συμμετέχει στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο του 2010 της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με τίτλο: «Ο δρόμος εκείνος…», του 2011 με τίτλο: «Mια παλιά φωτογραφία», εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ», του 2012 με τίτλο: «Και ξαφνικά…όλα γύρισαν ανάποδα» εκδόσεις «ΛΙΒΑΝΗ» και του 2013 «Οι τοίχοι των δρόμων είναι ζωντανοί…» εκδόσεις ΠΑΡΡΗΣΙΑ. Επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ: «Επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου