"Πιστεύουμε ότι η εποχή του βιβλίου δεν έχει περάσει, αλλά ξεκινάει τώρα από την αρχή με ένα τρόπο δυναμικό, δημιουργικό και δραστήριο."

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Τα πρόσωπα του χρόνου» στα μουσεία

Τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος έχουν ως θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου, γιορτάζουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και στην Ήπειρο.

Η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό με μια σειρά εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στους αρχαιολογικούς χώρους Δωδώνης και Μεγάλου Γαρδικίου. Ο εορτασμός διαρκεί τρεις ημέρες, από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου. 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα γίνουν δύο εκπαιδευτικές δράσεις. Η πρώτη δράση με τίτλο «Έξι και ένα βήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων» αφορά δρώμενα εμπνευσμένα από τα εκθέματα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών. Αφετηρία των δρώμενων το Χρονολόγιο του Μουσείου (10.00-11.00 και 11.00-12.00). Η δεύτερη δράση είναι ένα εκπαιδευτικό παραμύθι για την έννοια του χρόνου και απευθύνεται σε νήπια και παιδιά της α’ Δημοτικού. Το παραμύθι θα οδηγήσει σε επιλεγμένα αντικείμενα του Mουσείου, ώστε ο χρόνος να συνδεθεί με τη μνήμη και την ιστορία. Θα γίνει επίσης και εικαστικό εργαστήρι ( 09.00-10.00 και 10.00-11.00). Και στις δύο εκδηλώσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 παιδιά ανά εκπαιδευτική δράση.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα γίνουν θεματικές περιηγήσεις (12.00-15.00) με τίτλο «…και ο χρόνος γλίστρησε πάνω στο αρχαίο θέατρο και άφησε σημάδια» και «Τα απομεινάρια του αρχαίου Μαντείου». Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, θα προβληθεί το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ «Οι φύλακες του Χρόνου».

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης του Μεγάλου Γαρδικίου θα γίνουν επίσης θεματικές ξεναγήσεις (10.00-13.00) με τίτλο «Υπήρξαν χρόνοι, πάει καιρός, σαν μυθικοί». Οι ξεναγήσεις αφορούν τα τείχη του Μεγάλου Γαρδικίου, που συνέχισαν να είναι «λειτουργικά» μέχρι την περίοδο των βαλκανικών πολέμων. Στις εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου